Şömine bacasının geçtiği odayı (çocuk odası-yatak odası v.b) ısıtmak için, odadan geçen bacanın içerisine yerleştirilen nikel çelik boru ile altta soğuk hava giriş menfezinden aldığı soğuk havayı baca içerisinden kaçan sıcak hava ile ısıtarak yukarı doğru yükselerek menfezden çıkar. Böylelikle kapalı sistem haznelerde oluşan %10-%20 ısı kaybından da faydalanmış olursunuz.
Uygulanan şöminenin altında bırakılan “şömine soğuk hava girişi” nden alınan hava fizik kuralları gereğince kendiliğinden ısındıkça yukarıya doğru yükselir, şömine “sıcak hava çıkış” menfezi üzeri kapatılarak ısınan havanın daha da yukarıya çıkması engellenerek menfezden mekana yayılması sağlanır.
Hazne içerisinde yanan ateşin salgıladığı duman ise 200mm kalınlığındaki paslanmaz çelik boru vasıtasıyla tahliye edilir. Üst katta devam eden boru etrafındaki 5er cm lik boşluk da ısınan havayı gökyüzü yerine odaya alıp mekanı ısıtmak adına alt tarafta bir soğuk hava giriş, üst tarafta da bir sıcak hava çıkış menfezi bırakılır. Altta bırakılan menfezin altı, üstte bırakılan menfezin de üzeri kapatılır ki aşağıdan giren soğuk hava daha da aşağıya çökmesin, ısınıp yükselen hava da yukarıya çıkmasın ve böylelikle üst katta gökyüzüne gidecek olan ısının içeriye alınmasıyla ısınmış olur.
Çatı arası ve çatı üzerinde de örülmüş olan bacanın çatı en üst seviyesi olan mahyayı en az 50cm geçmek zorundadır, bu işlem yapılmazsa, bacadan çıkan dumanın rüzgar dan basma yapıp tekrar aynı yolu izleyerek, geriye dönmesini ve çekişin zorlaşmasını kısa mesafeli bacalarda da dumanın hazne içerisine geri dönmesini engeller.
Sağlıklı bir baca şapkasıyla da sistem tamamlanmış olur.